Запазен петроглиф служел за карта на Слънчевата система



Стройна система от черти и точки, която изумително наподобява Слънчевата система, е издълбана в скала над Белоградчик.
Петроглифът е на възвишение, от което има отлична видимост не само към Белоградчишките скали, докъдето поглед стига, но и към звездното небе.

Около него са издълбани и други символи - от съседна скала в небето е вперено "всевиждащо" око. Върху друга са издялани квадрат, кръг и триъгълник с точка в средата, а само на десетина метра се намира голям скален масив с ями и улеи. Предполага се, че това са останки от мегалитно светилище, което се е използвало и като обсерватория занаблюдение на небето. Древни обсерватории е имало на още няколко места около Белоградчик, но никое от тях все още не е проучено.

"Знаем за петроглифите, но до този момент те не са изследвани, защото това трябва да се направи от специалисти по археоастрономия", казва археологът от Историческия музей в Белоградчик Сара Татарова.

Според нея само археоастрономи могат да се произнесат по автентичността, предназначението и датировката на обекта. Сега хипотезите за възрастта му се движат в широк диапазон, като някои го пращат повече от 3 хил. години назад във времето.



Източник: 24 часа





Коментари

горе