Хор "Бодра смяна" чества 70 години



Тържествен концерт, посветен на 70-годишнината от основаването на световноизвестния детски хор "Бодра смяна" към Националния дворец на децата, ще се състои на 1 декември от 19 ч. в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
В празничната програма, освен настоящите хористи на "Бодра смяна", с изпълнения ще се включат и бивши бодросменци, както и камерните формации "Полифония" и "Те Деум Адорамус".
Очаква се бодросменският празник да бъде уважен от дипломати, дейци на културата и изкуството, много бивши хористи. Сред възпитаниците на "Бодра смяна" са десетки изявени професионалисти, оставили следа в българската култура, наука и обществен живот. Сред тях са Райна Кабаиванска, Орлин Горанов, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Милица Божинова, Мими Николова, Стефка Берова, Методи Матакиев, Нушка Григорова, Съни Сънински, Стефан Китанов, Мартичка Божилова, Климент Денчев, Венцислав Мартинов, Ани Бакалова, Гита Минкова, Даниела Кънева, Любка Кумчева и много други.
За 7 десетилетия "Бодра смяна" е изпълнил над 1000 творби от над 300 автори, изнесени са над 2500 концерта с участието на повече от 7000 деца, издадени са над 40 грамофонни плочи и CD в България и в чужбина, осъществени са 47 задгранични турнета в Европа, Азия и Африка, спечелени са множество награди от национални и международни конкурси. За 70 години през школата "Бодра смяна" са преминали повече от 10 000 хористи със среден курс на обучение 8 години.
"Бодра смяна" е първият български детски хор, получил световна известност, поставил началото на българското детско хорово пеене. Създаден през есента на 1946 г. от н.а. Бончо Бочев, хорът бързо израства и от май 1948 г. прекрачва границите на България и започва да разнася по света славата на гласовитите български деца. Под ръководството на Бончо Бочев хор "Бодра смяна" изпълнява за първи път творби на световни автори като Золтан Кодай, Дмитрий Кабалевски, Дмитрий Шостакович и др. Акцентът обаче се поставя върху творчеството на българските композитори - Георги Димитров, Светослав Обретенов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Тодор Попов и др.
Особено ценна за развитието на българското детско хорово пеене е дейността на Бончо Бочев в областта на музикалната педагогика. След години диригентската палка се предава от баща на дъщеря. От 1973 г. до септември 2005 г. Лиляна Бочева е главен художествен ръководител и диригент на хора. Под нейно ръководство "Бодра смяна" се утвърждава като един от най-добрите детски хорове.      
 


Четете още:

🔴 Половин милион сирийски бежанци чакат Ердоган да ги пусне към Европа

🔴 Христо Живков в нов библейски епос на Мел Гибсън

🔴 Спасиха живота на бебе, родено без анус и хранопровод





Източник: Дума





Коментари

горе