Поп Кръстьо не е предател



В своеобразен урок по патриотизъм и оживена дискусия за "святата и чиста република", за трагичните събития на Балканите през 19-и век, за героизма и българщината се превърна честването на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, организирано от градския комитет на БСП. В препълнената зала на Военния клуб поканата на столичния лидер на БСП Калоян Паргов уважиха академиците Георги Марков и Васил Гюзелев, бившият министър на културата Георги Йорданов, генерал Стойков, Мая Вапцарова, издателят Иван Гранитски, преподаватели, военни, интелектуалци, студенти. Всички те бяха "провокирани" от лекцията на академик Константин Косев, който очерта образа на Левски като вдъхновител, организатор и блестящ тактик на революционната организация.
"Вътрешната революционна организация е най-голямото постижение на Левски със съдбоносно значение за възкресяването на съвременната ни българска държава. Тя е фактически първата общобългарска политическа организация, която създава предпоставките за израстването на българския народ като политически субект на международната арена, като самостоятелен фактор в Източния въпрос. В този смисъл чрез ВРО Левски спомага за превръщането на българите от кротка рая и раболепни верноподаници на падишаха в истински модерен народ със самочувствие и дръзки претенции за независимост и своя държава", посочи академик Косев. Думите му предизвикаха множество въпроси, на които историкът даваше изчерпателни отговори. "Защо нарекохте Левски националист - ако в една държава няма национализъм, няма държава. Как така турчинът и евреинът ще бъдат равни с българина?", разгневи се гражданин от Панчарево. "В национализма влиза и толерантното отношение към друговерците. Не може да мразиш другите за сметка на Отечеството. Как ще обичаш държавата, като мразиш хората в нея? А в нашата държава живеят и турци, и евреи, и българи", коментира академикът. "Дължим ли на Левски извинение", попита член на младежката организация на БСП. "Ако му се извиним, ще го обидим. Защото за него ние, българите, сме всичко. Левски работи за целия народ, той не иска награди и благодарности. Дяконът казва: "Аз съм се посветил на Отечеството, да умра за народа си". Той не очаква награда и благодарности", не се поколеба в тезата си Константин Косев. "Дължим му отговорност, а не извинение", бе мнението на студентката Ива Евгениева. И добави: "Днес живеем в ситуация много близка до робството. Вместо да се надяваме, че такъв човек ще се роди отново, да се опитаме да намерим във всеки от нас парченце от Левски. В обществото ни липсва усещането за единство - хората са станали егоистични и защитават само собствения интерес".
Публиката не спести и вечният въпрос: Предател ли е поп Кръстьо? "Тезата за предателството е гигантска клевета за поп Кръстьо", отговори академикът. И разказа с подробности как е бил заловен Левски. Поп Кръстьо е арестуван и пуснат, но от този момент е под наблюдение на турската полиция. Той е бил изолиран от революционната организация и няма никаква връзка с външния свят. Така че няма как да знае, че Левски ще ходи в Къкрина, нито кога още тръгне от Ловеч. Когато Дяконът тръгва от Ловеч, на път за Къкрина го срещат две заптиета. Едното от тях го разговорило и го попитало къде отива. Левски отговорил, че отива да занесе на нивата тор. Това усъмнило заптиетата, тъй като срещата била в навечерието на Бъдни вечер, когато българите не ходят по нивите си. Заптиета проследили Левски до Къкрина, където става и неговото залавяне. По онова време е била обявена и награда за главата на Левски. Двете заптиета са били разпитвани след Освобождението и са дали подробно описание на случката, така че въпросът за предателството е изключен. Но той се подклажда и от друг фактор - по това време възниква с ферман Българската екзархия. Турците са поддържали тезата за предателството, за да посеят враждата сред българите и специално към духовенството. Самият поп Кръстьо има заслуги в борбата за църковна свобода. Той приема много тежко обвиненията в предателство - те фактически съсипват живата му. Той умира през 1881 отритнат и низвергнат от всички. Ако и днес се усъмняваме в поп Кръстьо, това рефлектира върху самия Левски - защото поп Кръстьо е негов кадър, на когото той много е вярвал. Като засилваме този елемент на предателството, говорим и срещу Левски, категоричен бе историкът. Той даде и своето тълкуване  на прословутите четири питанки в "Народе????" от тефтерчето на Левски. "Апостола е заклевал съратниците си пред ножа, кръста и револвера да не се страхуват, когато настане "кървава сватба". И все си е мислил: те всички обещават и се кълнат, но дали няма да се уплашат, когато стане "страшното". Историците са убедени, че тези, в които Левски се съмняваше, не го посрамиха, посочи академик Косев.
В края на тържеството от името на столичната организация на БСП бяха наградени три училища с дългогодишна история, която се мери с годините от рождението на Левски.     


Четете още:

🔴 БНБ пуска монети с царе и светец

🔴 С 30 бона осветиха 50-метровите Бранители

🔴 Всяко кътче на България може да привлича туристи





Източник: Стандарт





Коментари

горе