Шофьорът на автобуса-ковчег бил сред първите загинали, вратите останали затворени





Трагедията на магистрала „Струма“ е най-тежката катастрофа у нас и най-смъртоносната за последното десетилетие в Европа.

Според източници от разследването шофьорът е сред първите загинали. Вратите са останали затвори и пътниците са се оказали в капан. 45 души издъхват на място. От тях 12 са деца. Седем души с ръце и подръчни средства счупят прозореца на автобуса и се спасяват.





Пострадалите, настанени в „Пирогов“, са стабилни и контактни, съобщиха от лечебното заведение.

Междувременно Богдан Милчев от Института за пътна безопасност заяви, че Държавната агенция за пътна безопасност е само „бушон“ между министъра и премиера и в ръководството ѝ са „трудоустроени“ хора без експертиза, а след поредната трагедия в транспорта нуждата от международен одит и сериозни промени е очевидна.





„Тази трагична катастрофа се превръща в типична. Периодично през определен период от време даваме жертви с автобуси. Започнахме с 6 на „Тракия“, после – 20 край Своге. Предупреждавахме, че нищоправенето ще ни доведе до ново Своге. Нищоправенето ще ни доведе и до трето Своге“, коминтира трагедията той в ефира на bTV.

По думите на Милчев проблемите по пътищата започват от проектирането, продължават с изпълнението, организацията на движението с хоризонтални маркировки и обезопасителни системи, а също включват и активния контрол, който е „имитация“.





„От Института за пътна безопасност настоявахме и при Бойко Борисов, и сега, да се извърши международен одит на безопасността на българските пътища (…) Имаме прекрасни експерти, но нямаме доверие в нашите експерти заради корупцията“, заяви Милчев.

Само с обещания за промени по думите му приключил и разговор със силовия министър Рашков в края на май или началото на юни. Според него и предишната, и сегашната власт не иска да работи с неправителствения сектор, защото търси „удобни експерти, които ще обслужват политическата им линия“.


Четете още:

🔴 Азис: Жив съм! Погребвате ме за 7-ми или 8-ми път! Ще кажа на циганите да ви прокълнат!

🔴 Трифонов: Неописуемо! Преди време 16 г. момиче почина в колата ми!

🔴 Камера е заснела част от туристите, часове по-късно загинали на Струма





Източник: glasnews





Коментари

горе