Да държиш на корените си



Нямам търпение да споделя моето изключително силно преживяване от вчера. Аз и съпругата ми бяхме поканени да кумуваме на венчавката на тези двама прекрасни наши приятели – млади хора в средата на двадесетте си години, събрали в себе си неизброимо множество таланти и на които се възхищавам искрено и от душа. Те са невероятни писатели, преводачи, поети, филолози, индолози, историци, преподаватели, учители, артисти, изследователи, приключенци, еколози, търсачи на силни усещания пътуващи по целия свят в търсене и намиране на себе си, на исторически данни, на философски въпроси, на откриване на древни истини, ценители на живата и чиста природа и събирачи на ценни емоции. Изключително истински и земни, събрали в младостта си мъдростта на цели поколения свои

Предци, която личи и струи навсякъде около тях. Иначе не си обяснявам познанията и опитността, които излъчват. Позитивни, постоянно развиващи се,зареждащи и раздаващи се безрезервно за всеки нуждаещ се от тяхната помощ.

На снимката се вижда с какви сватбени костюми бяха облечени.

Момичето е в истинска каракачанска народна носия предавана от майка на дъщеря в традициите на Каракачаните от стотици години. Да, тези дрехи, които тя носи помнят сватбите на много нейни преки роднини. Носията тежи 15 килограма!!!:-) Момчето се придържаше към македонските си корени и беше облечен в носия специално изработена за него подчертаваща кръвната му връзка с народностите от тази част на България. Когато поднесоха цветя пред „Вечния огън” до църквата СВ. София бяха забелязани от множество туристи от Испания, които с голям шум, искрено любопитство и десетки въпроси ги наобиколиха и побързаха да се снимат, кой по единично, кои групово с тях, като подвикваха : “ Please, por Facebook…”)

Възхитително е това, как и двамата държаха да покажат родните си корени и да направят така, че сватбата им да бъде българска. Играхме каракачански хора, македонски хора и всякакви други български хора,… аз не участвах във всички. Краката ми са пригодени само за право хоро и ръченица.:-))

Представям ви това младо семейство, защото са знаещи, можещи,смели, дръзки и държат на корените си. Нещо, което убягва от много десетки години на българина. Те са пример, който ТРЯБВА да бъде подет и подкрепен от всички нас за да ни има като народ, народност и нация.Да им пожелаем добро бъдеще и много, много щастие, обич и ЛЮБОВ до вечността.:-)))



Четете още:

🔴 Да върнем “българското гражданство” на цар Самуил!

🔴 БЪЛГАРСКИТЕ ИМПЕРИИ

🔴 За книгата и кампанията на един български студент в Англия









Коментари

горе