Разпострани със всички! Ето какви са правата Ви при проверка на КАТ!

Не ни натрапвайте безмозъчния Хелоуин!Тук не става въпрос за ограничен национализъм, който по инерция отрича всичко чуждо.

Да оставим настрана, че Хелоуин е абсолютно чужд, католически, наложен от американската култура празник.

Той просто е тъп. Не по отношение на същността, която носи като идея от древния келтски ритуал по случай посрещането на Новата година. А по отношение на това, в което са го превърнали днес.

Малко са думите, за да опиша колко тъпотия, лигавщина и повърхностно кухо желание да си "готин" и "модерен", правейки нещо съвършено неадекватно, има в този празник.

Хелоуин партитата по клубове, офиси и детски градини са потресаващо отблъскващо явление. Защото то е белег на изключително вредно чуждопоклонничество, толкова безмозъчно по своята същност, че чак е страшно. Хелоуин не се "празнува", защото някой осъзнава и одобрява историята и древната идея на този празник. "Празнува" се, защото повърхностната част от днешното българско общество не вижда нищо лошо да прави каквото и да е, без да знае защо, стига да му изглежда "готино".

Вие, които купувате маски, костюми и безброй други простотии за децата си за Хелоуин, колко пъти ги заведохте на "Сурва" в Перник? Или на десетките други кукерски игри из цяла България?

Защото за ваше сведение, кукерите и Хелоуин водят началото си от едни и същи древни разбирания, от едни и същи ритуали.

С тази разлика, че българските кукерски игри са запазили оригиналния си дух, значение и представяне. А Хелоуин се е превърнал в един тъп и жалък карнавал на зомбита, които нито си дават зор да помислят защо се излагат, нито им пука.

Така че, дайте да престанем с простотиите. А който много държи да се излага, поне да го прави сам и ненатрапчиво. Защото има хора, които не искат да им навират глупости в очите. Понеже са глупости и понеже са вредни.

Автор: Десислава ЛюбомироваСледваща статия:
Невинаги будителят е разбран, той е обект на възхита, но и на ирония

Коментари

Видео на деня

горе