Сурва по селата



По хилядолетна традиция Сурова се отбелязва в нощта на 13 срещу 14 януари на старостилния Васильовден. Сурвакари излизат в 53 населени места в Пернишка област за да обходят всяка къща и да изгонят злите духове и всичко лошо що е останало от изминалата година. С песента на звънците на над пет хиляди изпълнители, танцуващи около ритуалния огън, започва най-таченият зимен празник в региона.

Подготовката за "Сурова" продължава цяла година.Групата по традиция се предвожда от водач в гвардейски дрехи, наричан бюлюкбашия. Според традицията дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли - ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и други характерни персонажи. Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве.

Традицията повелява, че колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили. Затова цялата нощ на старостилния Васильовден е съпроводена с оглушителен шум. Обредният танц се изпълнява в специален ритъм.

Не случайно Обичаят Сурoва влезе в Списъка на Нематериално Културно Наследство на Човечеството на ЮНЕСКО през изминалата година.

Снимките на фотографката от град Перник Снежанка Борисова представят традицията, която е устояла на времето и е запазила своите основи и магията на маскарада.


Четете още:

🔴 Благодаря Ви за усилията да върнeтe любовта към Родината!

🔴 Коледна мелодия за цигулка

🔴 На българската сцена изгрява нова рок група









Коментари

горе