Биляна Христова е единствената българка финансов анализатор в брюкселския клон на "Майкрософт"



25-ГОДИШНАТА БИЛЯНА ХРИСТОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕДИНСТВЕНАТА БЪЛГАРКА, КОЯТО РАБОТИ ЗА СОФТУЕРНИЯ ГИГАНТ „МАЙКРОСОФТ“ в офиса на компютърната фирма в Брюксел. Служителите там са над 400, а клонът е за Белгия и Люксембург, като Биляна не само е единствената ни сънародничка, но е и най-младият кадър на „Майкрософт“ за Бенелюкс. Тя заема престижната позиция финансов анализатор и успоредно с това учи ускорена магистърска програма по бизнес в университета Ichec Brussels Management school.

Младата жена е възпитаник на Езиковата гимназия в старата столица с английски и испански език, а освен тях говори и френски. Завършила е бакалавърска степен по бизнес в УНСС и е усъвършенствала испанския си език през втория семестър на трети курс, където е била на студентски обмен в университета в Гранада. Била е и на студентска бригада за пет месеца в Калифорния.

За работата си в „Майкрософт“ казва, че това е нейната сбъдната мечта. Преди около две години кандидатствала по интернет заедно с още около 1000 души от целия свят. Самата процедура по одобрение траела около 4 месеца, през които Биляна се явявала на няколко изпитни кръга. Биляна трябвало да се справи със задачи по бързо смятане, логика, ниво на интелигентност, както и емоционална интелигентност, която тества кандидата как реагира в различни ситуации. Последният кръг бил презентация на един от продуктите на „Майкрософт“ и нашето момиче избрало CRM Dynamics. Това по същество е програма, включваща подборни данни и детайли на всички клиенти на софтуерния гигант. Приложението се ползва в целия свят и носи информация за буквално всеки тип сделка – за колко се оценява, кога се очаква да бъде финализирана и т.н.

„ИМАМ АМБИЦИЯТА ДА РАСТА В КАРИЕРАТА, НО ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЛЕД ВРЕМЕ, а и политиката на компанията е да инвестира в обучението на млади кадри. Всъщност позицията ми на финансов анализатор беше първата в нашия департамент, където работят около 400 служители. Специално в нашия отдел сме 15 души екип, а целият консултантски отдел „Услуги“ е от 100 служители. Отделно от търговците компанията има софтуерни инженери, проджект мениджъри и други специалисти“, разказа Биляна.

„Аз имам ментор, който ще ме обучава около година. Вече присъствам на всички тренинги и срещи заедно с мениджъра на екипа, който реализира продажбите, а аз правя финансов анализ на тези сделки. Изготвям доклад всяка седмица, който представям пред старши мениджъра какви сделки сме направили, коя примерно от 1 млн. долара е паднала на половин цена, въобще за движението и процеса на продажбите“, сподели още търновката пред „Борба“. По думите й, позицията й в „Майкрософт“ е един вид „дясната ръка“ на мениджъра, а в екипа й работят освен седем търговци също и специалист, който отговаря за връзките на фирмата с Европейската комисия, и друг, който движи контактите с фармацевтичните компании, трети – с банките и финансовите институции. Тези хора обаче са много опитни, всичките са по-възрастни от търновката и съответно с повече стаж. Самата Биляна още не ходи на сделки с клиенти на „Майкрософт“, но амбицията й е един ден тя да стане или бизнес консултант, или търговец в „Майкрософт“. В още по-дългосрочен план пък 25-годишната българка мечтае да се върне в родината и да създаде собствен успешен бизнес.

„ДА РАБОТЯ И ДА УЧА, Е МНОГО ТРУДНО. ИСКАХ ВЕЧЕРНА МАГИСТРАТУРА, НО нямаше с английски език. Имаше на холандски и френски и въпреки че говоря добре френски, нямам самочувствието да се явявам на писмени изпити“, признава нашето момиче, което буквално преди два дни издържа успешна сесия с цели седем изпита. А позицията й в софтуерния световен гигант е с гъвкаво работно време, затова, ако няма предварително уговорена среща, младата жена спокойно може да работи от квартирата си, тъй като по думите й вече всичко е автоматизирано.

„На практика „Майкрософт“ продава тази мобилност на други клиенти, за да се оптимизират процесите. Два дни в седмицата имам лекции в университета, а през останалото време съм на работа. Магистратурата ми е по интензивна програма, обучението в Белгия не е скъпо, защото това е много социална държава, но пък е едно от най-качествените в Европа и в света“, споделя още Биляна. По думите й, условията в Брюксел са много добри, стандартът също, а тя живее в много хубав и спокоен семеен квартал.

„Обичам много да пътувам, но за съжаление, скоро не съм си идвала в България. Още пазя топли спомени от студентската си бригада в Сан Диего. Там работих в ресторанта на прочутия хотел „Колорадо“, където е сниман култовият филм „Някои го предпочитат горещо“ с Мерлин Монро“, споделя още търновчанката Биляна Христова.

Е. СВЕТОСЛАВОВА


Четете още:

🔴 Нина Добрев: Как се изгражда женската мощ е важно послание за младите момичета - видео

🔴 Удивителната история на една българка в Германия

🔴 Тони тренира децата на Дел Пиеро









Коментари

горе