18 г. затвор за мъжа, изнасилил с бухалка и убил доцент





Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е изменена присъда на Окръжен съд – Пловдив и е наложено наказание лишаване от свобода в размер на осемнадесет години на подсъдимия И. С.






Подсъдимият Илия Стоичков е признат за виновен от Окръжен съд – Пловдив за това, че на 02.07.2018 г. до Пловдив умишлено е умъртвил друго лице по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, като и за това, че употребявайки сила и заплашване, е отнел движима вещ от пострадалия. Наложено му е било общо наказание в размер на двадесет години лишаване от свобода.

Пред Върховният касационен съд делото е започнало по жалба на подсъдимия, с която се иска отмяна на решението на апелативния съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав. Подадена е била и жалба от гражданския ищец и частен обвинител с твърдения, че наложеното от Апелативен съд – Пловдив наказание е несправедливо и занижено, като е поискано връщане на делото с указания за увеличаване на наложеното наказание.






Върховният касационен съд потвърждава решението на Апелативен съд – Пловдив. В мотивите си, върховните съдии посочват, че апелативният съд е анализирал внимателно, подробно и задълбочено всички доказателства, като при оценката им е подходил с нужната критичност и обективност, без да е налице тенденциозност или повърхностност.

Според ВКС, съдиите от апелативния съд са положили дължимите усилия, за да изяснят всички относими по делото факти, необходими за формиране на вътрешното им убеждение.





Нещо повече, направени са допълнения и уточнения във връзка с установените от първата инстанция факти, като по този начин Апелативен съд – Пловдив правилно е приел, че на подсъдимия следва да се наложи наказание в размер на осемнадесет години.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.


Четете още:

🔴 Симона Пейчева събра всички погледи на плажа с перфектната си фигура

🔴 Недисциплинирани заpaзени руснаци по Южното Черноморие?

🔴 След броени дни: В Сандански, Петрич, Видин и Русе - 45°, в Пловдив - 43°





Източник: plovdiv24





Коментари

горе