Лекари: Проветрявайте по 5 пъти дневно





Още от деца знаем, че домът трябва редовно да се проветрява, за да влиза чист въздух. Но след началото на пандемията коментари относно необходимостта от проветряване на помещенията започнаха да идват от всеки експерт. Обикновено въздухът извън стаята е много по-чист от вътрешния. Следователно проветряването на мястото, където учите, работите или живеете, е лесен начин да дишате повече чист въздух и да се чувствате по-добре. Според СЗО замърсеният въздух убива няколко милиона души по света всяка година.





На най-голям риск са изложени хората, които обитават помещения, които се отопляват с дърва, въглища или дори с обработен тор. Въпреки че в градски апартамент има достатъчно фактори, които също влошават качеството на въздуха. Климатиците и газовите печки тровят въздуха и предразполагат към по-бързо развитие на респираторни заболявания. Колко често обаче трябва да проветряваме?





През лятото експертите съветват да се прави на всеки час, като се отваря прозорец за 10-15 минути. В студено време това трябва да се случва поне 4-5 пъти на ден в продължение на няколко минути. Експертите съветват, ако живеете на прекалено оживен булевард в голям и замърсен град, да си купите пречиствател на въздуха. Той върши добра работа, но има филтър, който трябва да се сменя редовно, за да има полза от уреда.


Четете още:

🔴 Подутите глезени – аларма за опасно кръвно  

🔴 Откриха опасно усложнение при деца, прекарали СОVID у нас

🔴 Майката, убила двете си деца, спечели дело срещу мъжа си за насилие





Източник: Ретро





Коментари

горе